Vyhlásenie predsedu NR SR Petra Pellegriniho k téme otvorenia „poslaneckej kancelárie“ JOBBIK-u v Dunajskej Strede

Nachádzate sa tu

15. 10. 2015

S veľkým znepokojením som ako predseda slovenského parlamentu prijal informáciu, že v Dunajskej Strede otvoril  svoju takzvanú „poslaneckú kanceláriu“ jeden z poslancov maďarskej extrémistickej strany JOBBIK.  Je to strana s okrajovou, extrémistickou agendou neznášanlivosti, radikalizmu, revizionizmu, aká nemá na Slovensku miesto ani priestor.
Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky.
Práve teraz, keď je potrebné, aby sme mali dobré vzťahy so susedmi, čelíme vážnym otázkam a musíme si navzájom pomáhať, vnímam túto aktivitu ako snahu destabilizovať konštruktívny dialóg medzi oboma krajinami.

Chcem povedať, že považujem za obvyklé a normálne, ak sa poslanec jednej krajiny zaujíma o život národnostných menšín, robia tak aj naši poslanci, ktorí sa zaujímajú o život našich krajanov v zahraničí, ale inštitucionalizovať to na otváranie „poslaneckej kancelárie“, považujem za absolútne neprípustné.
O téme som dnes hovoril aj s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom a dohodli sme sa, že pán vicepremiér Lajčák si predvolá veľvyslankyňu Maďarska a požiada ju o vysvetlenie.

Zároveň mám vážnu pochybnosť, či vyvíjanie takejto politickej aktivity na území Slovenska cudzou politickou stranou je v súlade s našimi zákonmi.
Z tohto miesta vyzývam poslanca extrémistickej strany JOBBIK Istvána Szávaya, aby „kanceláriu“ okamžite zatvoril. V prípade, ak tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali. Poslaneckú kanceláriu na území Slovenska si môže otvoriť iba poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.

Zároveň chcem uistiť oficiálnych predstaviteľov Maďarska, že budeme pokračovať v konštruktívnom dialógu a dobrých vzťahoch a nedovolíme ich narušiť takýmito individuálnymi prejavmi extrémistov.